Over mij

Als klein meisje stond ik reeds op een stoel in de deegkommen te roeren. Cake, koekjes,... ik probeerde alles uit. Gelukkig vond mijn moeder het geen probleem om de keuken daarna weer netjes te maken. Kleine meisjes worden groot, gaan samenwonen, huwen en inmiddels zijn er 2 lieve dochtertjes bijgekomen waardoor ik me ook toegelegd heb op het versieren van taarten. Altijd leuk voor een verjaardagsfeestje of als traktaat op school. Bakken is mijn ontspanning, mijn anti-stress moment! Vaak vragen mensen me tips of recepten. Daarom vond ik het geen slecht idee om een bakblog te starten. Het niveau van de receptjes varieert van moeilijkheidsgraad. Zowel beginners en gevorderde bakkers kunnen er mee aan de slag. Ik wil nog even meegeven dat de baktijden relatief zijn, ze zijn eerder een leidraad. Ik ben van het principe dat je zelf je eigen oven moet kennen. Vertrouw op je gevoel, gebruik bij twijfel een metalen satéstokje om het gebak te controleren. Veel lees-, bak- en versierplezier!

zaterdag 2 februari 2013

Ganache

Ik wou al een hele tijd eens ganache maken als ultieme afwerking van een chocoladetaart. Na heel wat rondneuzen in bakboeken heb ik het receptje uitgeprobeerd van De Taartenfee (boek: Mijn Grote Taartenboek). Ik heb de hoeveelheid van het originele recept gehalveerd. Dit was ruim voldoende voor 1 taart. Ik heb de ganache ook al gebruikt om cakebolletjes (cake pops) af te werken. Ook heel lekker!

Ingrediënten:
  • 90 g boter
  • 250 g room (min 35% vetgehalte)
  • 90 g glucose
  • 225 g pure chocolade
Werkwijze:
  1. Snij de boter in kleine blokjes en zet ze in de koelkast
  2. Kook de room en doe er de glucose bij
  3. Laat koken en voeg de chocolade toe
  4. Roer goed tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg dan beetje bij beetje de blokjes boter toe en roer tot ze allemaal gesmolten zijn.
Hier volgen enkele foto's van cakebolletjes met ganache. De ene zijn afgewerkt met een suiker-ijskristalletje en eetbaar zilverpoeder. De andere zijn afgewerkt met bresilienne-nootjes.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten